Per què el mar és de color blau?

En general es creu que el mar té el seu característic color blau ja que reflecteix el color del cel. Tot i que aquesta afirmació és en part certa, no és l’única ni principal raó. La resposta a aquesta pregunta es troba en la forma en que les molècules d’aigua afecten a la llum.

Els set colors de la llum visible

La llum visible, que és el tipus de llum que nosaltres podem percebre, es compon de set colors diferents, visibles quan apareix un arc de Sant Martí. La llum és un tipus d’energia que viatja en forma d’ones a través de l’espai. Cada color de la llum té una longitud d’ona diferent. La longitud d’ona és l’espai que hi ha entre un pic i l’altre de cada ona de llum.

Com més gran sigui la longitud d’ona, menys energia conté. Els colors taronja i vermells de la llum són els que tenen una longitud d’ona més llarga. Seguint aquest dos colors trobem el groc i el verd, amb més energia que els anteriors. Els colors que tenen una longitud d’ona més curta són el blau i el lila.

El color blau del mar

Quan la llum es troba amb l’aigua del mar, les molècules de l’aigua absorbeixen primer les longituds d’ona més llargues (els colors grocs, taronges i vermells). El següent color que s’absorbeix per l’aigua és el verd. Per tant, el color blau, que encara no ha estat absorbit, és el que es reflecteix i arriba als nostres ulls.

Els colors amb les longituds d’ona més curtes, que són el blau i el lila, poden viatjar més lluny a través de l’aigua abans de ser absorbits. Abans de que això passi, aquests colors són escampats per les molècules d’aigua, fent que veiéssim el mar de color blau.

Aquest fenomen té lloc al mar degut a la gran quantitat d’aigua que hi ha, però no es reprodueix en situacions de poca acumulació d’aigua. Un clar exemple el podem veure en un got d’aigua, on aquesta sempre apareixerà transparent.

Per què el mar és d’un blau fosc en alguns llocs?

Com podem observar, el mar no té la mateixa tonalitat de color blau en tots els seus punts. Hi ha parts del mar que apareixen d’un color més fosc. A què es deu aquest fenomen?

El mar és d’un color fosc en algunes zones a causa de la seva profunditat. A mesura que la llum viatja per l’aigua, arriba un moment en que fins i tot la llum blava comença a ser absorbida. Com que el color blau fluix té una longitud d’ona més llarga que el blau fort, el blau fluix és absorbit primer, deixant que les tonalitats més fosques del blau viatgin a més profunditat i fent que el mar aparegui d’un color blau fosc.

Arriba un moment en que la llum visible ha viatjat a tanta profunditat que tota ella és absorbida, donant lloc a que el mar aparegui completament negre. Aquest moment arriba quan la llum ja ha recorregut uns 1000 metres a través de l’aigua. Sota aquesta franja, el mar apareix negre.

Per què l’oceà és d’un color blau clar en alguns llocs?

Al contrari de les profunditats del marines, on predomina el blau fosc i inclús el negre, a bona part de les zones costeres o poc profundes del mar predomina un color blau clar o turquesa. Això és degut a que són zones amb poca profunditat, en les quals quasi no hi ha partícules suspeses a l’aigua, i, a més, el fons del mar està compost per roques o sorra blanques.

En aquestes zones que són poc profundes, hi ha menys molècules d’aigua que poden absorbir la llum. Quan la llum blava es reflecteix des del fons blanc del mar, aquest color es veu intensificat als nostres ulls. En algunes zones, l’aigua pot ser tan poc profunda que les molècules d’aigua no poden ni tan sols absorbir la llum verda, creant els tons verds o turquesa que podem veure en molts llocs del planeta.

Altres colors del mar

El color de l’aigua del mar també es pot veure afectat pel que hi ha suspès a l’aigua. El fons marí està ple de tota mena de partícules i vida, que poden canviar el color en que veiem el mar.

A vegades l’aigua està plena de sediments, com per exemple la sorra que s’ha aixecat del fons del mar després d’una tempesta. Aquests sediments reflectiran diversos colors de la llum, fent que percebem l’aigua d’un color marronós.

L’aigua del mar també pot tornar-se de color verd quan hi ha fitoplàncton. Aquest és un micro-organisme, a l’origen de la cadena alimentària marina, que conté clorofil·la. La clorofil·la és el pigment que dona a les plantes el seu característic color verd, absorbint tots els colors de l’espectre de la llum visible menys la llum verda. Per tant, quan aquests micro-organismes estan suficientment a prop de la superfície marina, i la llum verda encara no ha estat absorbida per les molècules de l’aigua, el fitoplàncton absorbeix els colors blaus de la llum, i la llum verda es veu reflectida cap a dalt, fins arribar als nostres ulls.


Entrades Similars:

Per què el cel és blau?

Per què el cel es torna vermell a la posta de Sol?

Per què l’espai és negre, si hi ha tantes estrelles?

Què és l’espectre electromagnètic?

Entrades Populars:

Perquè la Lluna només ens ensenya una cara?

Stephenson 2-18, l’estrella més gran coneguda a l’univers

L’explotació minera al cinturó d’asteroides, una font de recursos

La brossa espacial, un gran problema

Com es van extingir els dinosaures?

Què passaria si la Terra deixés de rotar?

La missió a Venus de la sonda Venus Express per la ESA

Quins són els requisits per a ser un planeta?

Perquè no es poden sentir sons a l’espai?

Quina mida i forma tindrien els extraterrestres?

Les unitats de mesura que fem servir en astronomia

Entrades Recents:

2 Replies to “Per què el mar és de color blau?

Leave a Reply